To bylo keců na Letné! Svěrák, Geislerová a Basiková? Teď radši mlčí. Víme proč

14.09.2021 10:24 | Kauza

KAM ZMIZELI UMĚLCI? Určitě jste postřehli, že zatímco v roce 2019, kdy vrcholila kampaň spolku Milion chvilek pro demokracii, bylo o celebritách a jejich politických postojích slyšet takřka na každém rohu. Jenže letos, jen pár týdnů před volbami, je situace zcela jiná. Proč tomu tak je? Uvědomily si celebrity, že jejich politické postoje normální občany zase tolik nezajímají? Mají snad zprávy, že je jejich snažení kontraproduktivní? Nebo je za tím něco úplně jiného? Mediální expert Jiří Mikeš přibližuje důvody mlčení umělců. Ti totiž nechtějí přijít o peníze... Dříve také v politice byly jiné persony - Havel, Klaus, Zeman. A dnes? Mnozí politici za to prý nestojí.

To bylo keců na Letné! Svěrák, Geislerová a Basiková? Teď radši mlčí. Víme proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aňa Geislerová

Jistě se na to pamatujete. Červen 2019, zaplněná Letná. Na místě je něco mezi 200 a 300 tisíci lidí, kteří poslouchají projevy známých osobností. Nejprve se demonstranti dočkali hudebníka Tomáše Kluse. Na pódium dorazil oděn do žluté vesty, stejné, jako nosí francouzští demonstranti proti prezidentu Macronovi. „To je neuvěřitelný“, začal po fouknutí do mikrofonu. Pak vybalil papír a spustil: „Nemám zvuk. Dejte mi zvuk“.

Důvodem demonstrace podle Kluse byl „Voldemortův střet zájmů“. Demonstranty vyzýval, aby vytrvali ve svém úsilí, protože pak nás už prý takové situace nikdy nemusí potkat. Základem demokracie je podle něj „občan s občankou a malými občančaty“. A když takoví budeme, můžeme prý porazit každé zlo. Klus demonstranty chválil, že nejsou lhostejní. „Budeme-li se zajímat o politiku, bude se muset zajímat o nás,“ pobízel. Velikost našeho národa podle něj spočívá v tom, že „nejsme ovce nebo zaměstnanci. A tím může naše srdce Evropy rozbít celý svět“. Pak Klus proslov ukončil a raději lidem zahrál a zazpíval.

Letenskou pláň svým brutálním temperamentem rozpumpovala i herečka Sandra Pogodová. „Fakt, že nám vládne estébák, ukazuje, jak krátkou máme paměť,“ spustila. A ještě přidala na hlase, který začal přeskakovat: „Přeju si, aby v čele státu stál člověk, jehož posláním je probouzet v lidech sklon k pravdě a důstojnosti.“ A výzvu k důstojnosti završila slovy: „My nejsme žádní votlemení hajzlíci, my jsme občani této země.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

21:36 Neziskovky, ekonomický vítěz Zeleného údělu. Právník dodal podrobnosti

„Příkazy, zákazy, zátěž…,“ shrnuje důsledky Green Dealu právník specializující se na právo Evropské …